Tussendoortje
Handdrogertje pakken na het toiletbezoek? Beter van niet
Tussendoortje
Zó ongezond is party smoken
Tussendoortje
Hoe je kunt voorkomen dat je je borsten beschadigt tijdens het sporten
Tussendoortje
Hé viespeuk, je wast je handen verkeerd
Beauty
Scheer jij je foef? Dan moet je dit even lezen
Tussendoortje
Dit is het allerbeste tijdstip om te kakken
Vrouwengelul
Porno verpest je seksleven?
Morning!
Shame on you
Newsflash
Selfie fictie
Tussendoortje
Praat jij tegen je huisdier?
Tussendoortje
Déze anti-katertip werkt dus niet
tussendoortje
Uitslapen is gezond!
Food Rhapsody
Boerenkoolsalade
Morning!
Ontzwangeren takes time
Tussendoortje
Dít eten is net zo verslavend als drugs
Tussendoortje
Word een pro in planken
Morning!
Liever een goede buur dan een verre vriend
Morning!
Lekker lachen
Newsflashh
IKEA is bezig met een heel speciaal fastfood menu
Morning!
Dit zijn de meest sexy steden ter wereld
Newsflash
Vandaag is dé dag dat de meeste vrouwen ontdekken dat ze zwanger zijn
Meer bekijken
  1. Moods
  2. Tussendoortje
  3. Dit doet roken met je vagina en je seksleven
Tussendoortje

Dit doet roken met je vagina en je seksleven

Hé schoorsteen, mocht je nóg een extra reden nodig hebben om wellicht wat te minderen (of zelfs te stoppen) met roken. Want je vagina en je seksleven zijn allerminst blij met het feit dat jij regelmatig een saffie in de hens steekt. 

24-6-2018 21:00
Getty Images

Oops you did it again
Roken is slecht voor je gezondheid, dat weten we inmiddels wel. Maar de meeste rokers hebben maling aan dat gegeven, of hebben simpelweg de juiste methode om te stoppen nog niet gevonden. Maar er zijn wederom nieuwe feiten aan het licht gekomen die je rookgedrag wellicht doen veranderen. Want naast dat het slecht is voor je organen, dragen ook je vagina en dus je seksleven de gevolgen ervan. 

Lees ook: 'Pussypedia' is de Wikipedia voor vagina's

Het ecosysteem van de vagina
Onderzoeker en dr. Caroline Mitchell werkzaam bij het 'Vulvovaginal disorders program' in het Massachusetts General Hospital, is met de neus onder de lakens gedoken en heeft enkele extra gevolgen van het roken op onze vagina's en ons seksleven opgeduikeld. Want bij vrouwen die roken kan in het baarmoederhalsslijm nicotine worden aangetroffen. Je kunt je indenken dat je vagina niet bepaald de allerbeste plek is voor nicotine om te verblijven. Onze vagina's hebben van nature een delicaat ecosysteem, uiteraard heeft roken invloed op dit ecosysteem. Zo laat dr. Mitchell in het onderzoek weten dat het immuunsysteem van je vagina en baarmoederhals verandert door roken. Dat betekent dus dat je vagina en je baarmoederhals minder sterk zijn om zich te verzetten tegen bacteriën en infecties. Daarnaast suggereren meerdere onderzoeken dat roken het DNA van onze baarmoederhalscellen kan beschadigen. Kortom: vrouwen die roken hebben een veel grotere kans op baarmoederhalskanker. 

Bacteriële vaginose
Naast kanker zijn vrouwen die roken ook vatbaarder voor bacteriële vaginose. Want: roken verandert de bacteriën binnenin je vagina. Waarom dat precies is, daar heeft dr. Mitchell geen verklaring voor. De symptomen zijn in ieder geval duidelijk; een jeukerig gevoel en vaginale afscheiding (met een sterke geur). Wanneer je last hebt van een bacteriële infectie, krijg je normaliter van je huisarts het advies om geen seks te hebben, omdat je de infectie anders door kan geven. Ben je toevallig een roker en kamp je regelmatig met een bacteriële infectie? Dan kan je saffie-gebruik weleens de boosdoener zijn.  

Roken en je seksleven
Voor mannen is het overduidelijk: wanneer je als man stopt met roken en je toevallig ook kampt met erectieproblemen kan dat veel helpen in de slaapkamer. Want roken zorgt ervoor dat je bloedvaten vernauwen, waardoor het ook moeilijker wordt om bloed naar de penis te laten stromen. Dit fenomeen is nog niet onderzocht bij de vagina. Maar het is wel logisch dat een verminderde bloeddoordoorstroming bij vrouwen ervoor kan zorgen dat de seks ruwer voelt (doordat je minder vochtig wordt) en daardoor seks minder comfortabel kan worden. Dan is het hopen dat je man niet gezellig met je mee rookt, waardoor hij wellicht met de bovenstaande problemen kampt. Better safe than sorry!

Meer lezen